2 Juni Golden - Jasper

De route die we vandaag hebben gereden:


Ontbeten bij The Timbermill in Golden vlakbij het hotel. Vandaag gaan we naar Jasper en dit is het noordelijkste punt van onze vakantie in Canada. We rijden over de doorgaande weg van de Rockies (Highway 1) in de richting van de diverse nationale parken die vandaag op het programma staan. Langs deze weg stroomt de Kicking Horse rivier. Als eerste komen we bij het Yoho National Park (Yoho betekent eerbied of wonder). Hier kopen we een nationale parken pas voor 4 dagen, deze kost CAD 71.20. Omdat we nu ook in een andere tijdzone zitten zetten we onze klok een uurtje vooruit. Op aanraden van de parkranger bezoeken we eerst de Natural Bridge. Wat vroeger een gewone waterval was, is nu doordat het water de rotsen heeft uitgesleten een brug geworden. Dit heeft veel indruk op ons gemaakt en is geweldig mooi.Hierna vervolgen wij onze trip naar Emerald Lake (1392m) een diep blauw/groen bergmeer met op de achtergrond de ruim 3000 meter hoge gletsjer “President Range”.Wij gaan verder op weg naar Lake Louise, passeren het Wapta Lake en rijden na een tijdje Banff National Park in de staat Alberta (wilde rose country) binnen. Wat zien we hier, onze eerste zwarte beer langs de spoorlijn, echt gaaf met 2 zwarte jongen en een eindje verder nog een beer met 2 bruine jongen. De parkranger had ons al verteld dat er gisteren tussen Field en Lake Louise 4 beren langs de spoorlijn waren gesignaleerd. Heel veel foto’s en minuten film later gaan we dan toch maar op weg naar Lake Louise. En ook hier hebben we weer geluk, een eindje voor het meer zien we weer een zwarte beer met 2 jongen. Lake Louise is erg toeristisch en erg druk bezocht. Een mooi meer maar te toeristisch naar onze mening.We gaan op weg naar Jasper via Highway 93 ook wel Icefield Parkway genoemd. Onderweg rijden wij langs diverse meren.We stoppen als eerste bij de Crowfoot gletsjer (3050m). De volgende stop is het Bow Lake, dit is nog bijna helemaal dicht gevroren. Heel apart.

De volgende stop is het uitkijkpunt van de Bow Glacier. Wat word beschreven over de Icefield Parkway klopt helemaal, we hebben er geen woorden voor zo mooi. De volgende stop is Peyto Lake. Als we de parkeerplaats op willen rijden zien we dat er hier nog heel veel sneeuw ligt. De bovenste parkeerplaats is niet bereikbaar met de auto. Je ziet veel mensen tot aan de heupen in de sneeuw zakken. Pa en ik lopen 15 minuten door de sneeuw naar een uitkijkpunt alwaar je een prachtig uitzicht hebt op het Peyto Lake, wat ook nog gedeeltelijk bevroren is, met zijn helder blauw water en de Bow Summet (2868m). Aanrader!

We maken ook nog even pauze bij het Waterfowl Lake, om dan door te gaan naar de Sunwapta Pass (2035m). De weg kronkelt zich langzaam naar boven. Vandaag is het onze geluksdag, we zien nu alweer een zwarte beer vlakbij de weg op een afstand van 20 meter van ons vandaan (beer nr.10). AWESOME!Wij verlaten Banff National Park en komen nu in Jasper National Park. Deze parken grenzen aan elkaar. Even later komen we bij het Columbia Icefield Visitor Center en gaan na een bezoek hieraan naar de echte Icefields kijken. Pa en ik lopen naar de gletsjerrand, want door de opwarming van de aarde worden de gletsjers hier ook elk jaar minder. Dit word langs de route met jaartallen op bordjes aangegeven. Het uitzicht valt een beetje tegen omdat je tegen een berg sneeuw aankijkt en de achtergrond niet meer ziet. We gaan weer verder richting Jasper. Plotseling ziet Bianca een Bighorn scheep aan de bosrand liggen in de zon.Na diverse foto’s gemaakt te hebben rijden we verder en komen we bij een gigantische waterval, Stanley Falls genaamd. Na een hele tijd gereden te hebben komen we bij de Sunwapta Falls, die een kort stukje van de weg af liggen. Hier stort zich een enorme hoeveelheid water naar beneden, na al dit moois gezien te hebben gaan we nu dan echt naar Jasper. We eten eerst even iets in het dorpje voordat we opzoek gaan naar het hotel voor de komende twee dagen. We overnachten in het Pyramid Lake Resort. Dit is een resort aan het Pyramid Lake met een prachtig uitzicht vanuit elke hotel kamer.